Bebeklerle Dans Anneleri Mutlu Ediyor!

Hayatımın bundan sonrasında büyük bir yer edinecek olan "Dance With Babies" yani Bebeklerle Dans konusundan biraz daha detaylı bahsetmek istedim..


Kadıköy Anneleri Pikniği- Moda (2015)

Öncelikle sıkça adı geçecek olan topluluk hakkında bilgi vereyim:)

Nedir bu JOIMOVE?

       "Temelinde büyülü Dance with Babies® olan Joimove®, samimiyetle,rekabet arayışı olmadan insanları biraraya getirme gücüyle ve birlikte hareket etmenin büyüsüne olan inançla yola çıkmıştır.  Böylece Dance with Babies®  aralarına yeni katılan ülkelerle giderek büyüyen uluslararası bir topluluk haline gelmiştir.
Halihazırda aralarında Türkiye’nin de olduğu 8 ülkede yapılan dersler ve etkinliklere, 2016’da 7 yeni ülke daha katılıyor.."                                                          

JOIMOVE ®
* Dans ve hareket odaklı sosyal projeler yaratır.
* Eğitim modülleri oluşturur.
* Dans ve hareket liderleri ile franchiseları eğitir.
* Kültürel etkinlikler düzenler.
* Bağış etkinlikleri organize eder.
* Dansı herkes için ulaşılabilir kılar.
* Bireyleri hareket etmeye teşvik eder.
* Aileleri birleştirir ve topluluklar yaratır.
* Bireylere kendilerini ifade edecekleri ve eğlenebilecekleri fırsatlar sunar.
* Birlikte hareket etmenin gücüne inanır.
* Ailelerin mutluluklarını ve sağlıklarını daha fazla arttırmak için ilham verir.
* Bireysel  özgür ifade ile hayatı kutlamaya davet eder ve pozitif, sosyal, uyumlu bir atmosfer yaratır

(Joimove web sitesinden alıntıdır)
-------


DANCE WITH BABIES Nedir?

"2013 yılında İskoçya’da dans eğitim uzmanı Selen Yılmaz tarafından  kurulmuş, 2014 yılında Netmums tarafından yılın en iyi etkinliği olarak seçilen ve UNESCO

tarafından tanınan güler yüzlü ve uluslararası bir topluluk olan Joimove’un eğitim programlarından biridir. 0-18 ay arası bebekler ve yetişkinlere sosyal dersler sunan bu dersler, insanları biraraya getirmeyi ve herkes için pozitif ve sosyal bir atmosfer yaratarak bebeklerin güvenli bir şekilde taşınmasını teşvik eder. "


Ben de bu programın eğitmenlik sertifikasını alıp derslere başladım.
DWB (Dance With Babies) derslerinde; anneler bebeklerini ergonomik bir taşıyıcı veya sling içinde kucaklarına alarak konforlu ve güvenli bir şekilde hem bebekleriyle dans etmenin, hem de sosyalleşmenin keyfini çıkarıyorlar. Yaklaşık aynı aylarda bebeği olan anneler bu gruplar içinde paylaşım ve sohbet imkanı buluyor ve bu da anneye; dolayısı ile de bebeğe çok iyi geliyor;)
Mutlu anne = mutlu bebek;)

Ders yapılacak mekanın kapasitesine göre belirlenen kontenjanlarla; yaklaşık 8-10 kişilik gruplardan oluşan derslerde anne veya diğer ebeveynler; eğitmenin verdiği yönergeler ile keyifli bir şekilde ama en önemlisi "sağlıklarını tehlikeye atmadan" dans ediyor. Derslerde Salsa, Cha Cha, Rock'n Roll, Boogie, Oryantal, hatta klasik Bale adımları gibi farklı bir çok dans türünü ve müziği barındıran eğlenceli bir içerik sunuluyor. Hem anneye hem de bebeğe bir çok katkısı olan derslerde anneler, bebekleriyle kaliteli zaman geçirme fırsatını da yakalıyorlar.
Taşıyıcı konusu önemli. (Bununla ilgili ayrıca bir yazı yazacağım) Mutlaka ergonomik olması gereken taşıyıcılar hakkında ders öncesi eğitmen mutlaka bilgilendirme yapıyor ve güvenlik/konfor kurallarına uymayan bir taşıyıcı ile derse katılım yapılamıyor. Bu konuda genelde yedek taşıyıcılar devreye giriyor. Çünkü aksi halde ne annenin ne de bebeğin sağlığını riske atmak istemeyiz.

Tabii burada sıkça karşılaştığım sorulardan biri; kucakta tutarak dans etsek olmuyor mu?
-Oluyor, ama bu kadar verimli ve uzun süreli olamıyor. Ben senelerdir 6-36 ay bebekler için müzik dersleri yapmaktayım ve bu ders içeriğinde danslar da var elbette. Ama bu danslar maksimum 3-5dk ile sınırlandırılmış oluyor ki bu süre içinde bile dinlenme payları bırakıyor genellikle ders planları. (Benim uyguladığım Gymboree Müzik programıydı.) Her bebek zayıf olmuyor malum; Mercan gibi bir bebekle 2.şarkıda fıtık garanti :D Şaka bir yana...Ergonomik ve doğru bağlanmış bir taşıyıcı ile bu süre molalar dahil 40 dk'ya çıkıyor. Sırt veya bel ağrısına yol açmadan..Tabii başlangıçta ısınma egzersizleri yapmak şartıyla.
Taşıyıcı ile dans edilmesinin temel sebeplerinden biri; annenin bu şekilde elleri serbest / hareket kabiliyeti yüksek ve konforlu oluşu. Bu şekilde hem bebek, hem de anne rahat ediyor; bel ve bacaklara gereksiz ve dengesiz şekilde yük binmesine engel olunuyor. Bebeği konforlu şekilde kucakta taşırken; ten teması hem anne hem de bebeği yatıştırıp mutluluk hormonu salgılanmasını tetikliyor. Bebekler genellikle bu huzurlu atmosfer ve ritmik hareketlerin de etkisi ile mutlu bir şekilde uykuya dalıyorlar:) (ki benim başlarda en sevdiğim kısım bu olmuştu. Mercan gündüz kolay kolay uyumayan bir bebek ve bu şekilde hemen uykuya dalabiliyor olması beni çok rahatlatmıştı)

Babywearing Workshop by MissBebek / Inanna Kadın Farklındalık Merkezi
Yine web sitesinden bir alıntı ile;

Bebeğinizle Neden Dans Etmelisiniz?
Ebeveynlere ve bakıcılara yönelik faydalar:
* Ebeveynin bebeğiyle/bebekleriyle  kaliteli zaman geçirmesine  ve bu sayede kuvvetli bir bağlanma süreci oluşturmasına destek olur.
* Bebekle arasında samimiyet ve güven inşa eder.
* Ebeveynler bebekle birlikte eğlenirler.
* Bebekle iletişime geçmek için mükemmel bir yoldur.
* Dans etmek ruh halini iyileştirir ve enerji seviyesini arttırır.
* Vücudun, vücut  için doğal bir “iyi hissetme” hormonu olan endorfini üretmesine yardımcı olur.
* Annelerin doğum sonrası duruşunu iyileştirir ve öz farkındalığını arttırır.
* Bireylerin kendinize güvenmesine yardımcı olur.
* Hafif egzersiz hamilelik ve doğum sonrasında formun geri kazanılmasını destekler.

Bebeklere yönelik faydaları:
 Bebeği yatıştırır.
Bebeğin zihnini harekete geçirir.
* Bebeğiniz etrafında dans eden kişileri izlemekten keyif alır.
Kucakta olması güven ve samimiyet geliştirir.
Ten teması kurarak nörolojik yönden olumlu uyarılır.
Ritim duygusu pekişir.

ve bir müzik öğretmeni olarak buraya ekleyeceğim; Ritim duygusunun gelişmesi ileriki yaşlarda kişiye matematik gibi sistematik konularda "daha kolay öğrenme" becerisi kazandırır.
Müzik erken dönemde bebeklerin dil gelişimine de katkı sağlar; farklı dillerde müzik dinlerken duyacağı kelimeler, bebeğin ilk sözcük dağarcığına eklenerek yine ileri yaşlarda dil öğrenirken kolaylık sağlayacaktır.

Dance With Babies - Siz Drama/Kalamış
Derslere katılamıyor iseniz aynı şekilde evde bazı kurallara uyarak kendiniz de dans edebilirsiniz. Ancak dersin tam verimliliği düzenli katılım ve sosyal çevre ile ortaya çıkıyor.
Bölgenizde bu dersler yoksa ve evde dans etmek istiyorsanız;
-Taşıyıcınızın mutlaka ergonomik olduğundan ve doğru giydiğinizden emin olmalı,
- Hızlı hareketler ve zıplamalardan kaçınmalı,
- Bebeğinizin başını mutlaka destekleyerek; sarsmamaya özen göstermelisiniz.
- Uzun süre tempolu danslardan kaçınmalı; mutlaka aralarda su içmeli ve dinlenmelisiniz.
- Bebeğin ve sizin giysileriniz özellikle tek kat olmalı; vücudun aşırı ısınmasından kaçınmak için mola vererek, ince giyinerek kontrol altında tutmalısınız.
- Terlemeniz çok normaldir. Bebekle aranıza koyacağınız bir tülbent ten teması sonucu oluşacak terlemeyi biraz olsun önleyecektir.
- Isınma hareketleri yapmadan dans etmemelisiniz.

Tüm bu durumlar derslerde eğitmen tarafından bilgilendirilip gözetilmektedir..Bu konuda profesyonel biri ile çalışmak her zaman için daha sağlıklı olacaktır.

Ben de dahil olmak üzere hiç bir eğitmen; bunlarla ilgili gerekli tüm eğitimleri almadan derslere giremiyoruz. Bebek taşıma güvenliği, doğum sonrası anne sağlığı ve egzersiz gibi konularda yeterli bilgi sahibi olmadan eğitimi tamamlayıp sertifika almamız mümkün olmuyor. Bu konularda bölgenizdeki eğitmenlere güvenebilir; bilgi alabilirsiniz.

Dance With Babies - Siz Drama / Kalamış

Bu arada Dance With Babies ile ATV Ana Haber Bülteni'ne de konuk olduk:) İzlemek için aşağıdaki bağlantılara tıklayabilirsiniz.

ÖNEMLİ NOT: Bölüm 2'de montaj yüzünden bir yanlış anlaşılma var; bebeği 40 dk'dan fazla taşımak zararlı demiş muhabir ancak orada bahsettiği aslında " En fazla 40 dk dans edin" olacak. Yoksa bebeği ergonomik ve doğru bağlanmış bir taşıyıcı ile taşımanın belli bir sınırı yok, bilginize.

BÖLÜM 1
BÖLÜM 2

Bir de gelen tepkiler var ki; "Ne saçma!" "İyice çıldırdınız" tarzında.. :) Yüzümüze karşı olmasa da, sosyal medya üzerinden sıkça bu tarz yorumlar gelebiliyor. Onları da anlamaya çalışıyorum çünkü dışarıdan bir gözle; amacın ne olduğunu çok da anlamayarak sadece gördükleri resme yorum yapıyorlar.. Kucağında bebeğiyle sağa sola kıvıran birini görmek içten içe aslında hoşlarına gittiği için bir tebessüm oluşturuyor yüzlerde ve bunun dışa vurumunu "ay ne komik" şeklinde ifade ediyorlar ister istemez:)
Elimden geldiğince bu şekilde düşünen/gören herkese açıklamaya çalışıyor ve bu deneyimi yaşayabilmeleri için derslere davet ediyorum..
Tabii yorumu yapan bebekli biri ise :) Eskilerin yeni nesli anlayamayıp, gençlerin her hareketini yadırgayarak tepki vermeleri gibi.. Bu duruma da toplum zamanla alışacak diye düşünüyorum.. Kaldı ki daha bu ergonomik taşıyıcılara alışamadık toplum olarak:) "Bebeğin bacakları öyle ayrılır mıymış!" ve "Ay nefes alıyor mu çocuk içerde?" sorunsalını bir halledelim; sıra buna da gelir elbet :)

Bebeğinizle birlikte şımarmak, saçmalamak (başkalarının gözünde), çocuk olmak; onu doyasıya kucaklamak ve her anın keyfini çıkarmak onun ve sizin için paha biçilemez derecede kıymetli..
Hayatın kime ne zaman ve ne getireceği hiç belli değilken; siz siz olun hala fırsatınız varken onunla her anın tadını çıkarın...Belki de birlikte yapacağınız bir dans bunun en güzel ve keyifli yolu olabilir.
Sağlığımızın; bu hayattaki varlığımızın kıymetini bilip her anımız için şükretmek; kutlamak gerek..

Dance With Babies - Siz Drama / Kalamış
Dance With Babies Dersi - İyi Cüceler/Caddebostan

Dance With Babies Dersi - İyi Cüceler/Caddebostan



Dance With Babies - Muzipo Kids Altıntepe 

Dance With Babies- Muzipo Kids Altıntepe

Never Miss a Chance to Dance

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Profilo KuruMax ile Evde Meyve Kurusu Deneyimi

Ürün Denemeleri - Heyner Capsula Multifix Aero (9-36kg) Oto Koltuğu

40. Hafta - Bitmeyen Gebelik yapmışlar =)